Tänään vietin läksiäisiä töissä ja toivotin samalla hyvää joulun aikaa koko osastolle, leipomalla muutamille sympaattisemmille rouville kiitokseksi yhteisistä ajoista artisaanileivät ja muille glögijuustokakkua. Siirryn toisiin tehtäviin yhtiön sisällä, mutta jäähyväiset olivat silti haikeat. Itkettyäni viimeistä päivää hyvästien merkeissä kävin katsastamassa uuden työsopimukseni ja toteamassa sen vähintäänkin kohtuulliseksi, jonka jälkeen olikin aika lähteä lomalle...päivittämään blogia ja lataamaan valokuvia kamerasta koneelle. Eli olemaan hyödyllinen!

 

Glögijuustokakun resepti on kaikkien muiden bloggaavien naisten suureen suosioon noussut Pirkka-lehden glögijuustotorttuohje, jonka koeajoin pikkujouluissamme tänä vuonna menestyksekkäästi. Artisaanileipää olen viime keväästä asti leiponut Pastanjauhantaa-blogin artisaanileipäohjeella; pienin muutoksin.

 

Artisaanileipä

1 pss kuivahiivaa
1 ½ rkl merisuolaa
reipas 7 dl kädenlämpöistä, tai itseasiassa hieman lämpimämpää vettä (kuivahiiva, huom.)
n. puoli pakettia vehnäjauhoja (eli kilo) ja jonkin verran leivontaan lisäksi

1. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin. Mittaa vesi kulhoon ja vaivaa huolellisesti jauhoseos veteen, niin ettei taikinaan jää jauhopaakkuja Peitä kulho esim. leivinliinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 2–5 tuntia.

2. Taikinasta riittää hyvin useampaan pienempään, esim. lahjaksi sopivaan leipään, mutta isompia leipiä taikinasta saa 2-3. Leivän voi leipoa heti, tai antaa taikinan käydä jääkaapissa useammankin päivän ennen leipomista. Taikinan päälle ripotellaan jauhoja ja otetaan siitä sitten halutun kokoinen pala leivontaan, josta muotoillaan halutun mallinen leipä. Ripottele leivän päälle jauhoja ja tee leivän pintaan muutamia poikittaisia viiltoja, jonka jälkeen leipää nostatetaan noin 40min leivinliinan alla.

3. Lämmitä uuni reiluun 225 asteeseen ja anna uunipellin lämmetä uunissa samalla. Laita uunin pohjalle syvä uunivuoka (itse käytin vanhaa kunnon lasagnevuokaa), jossa kuumaa vettä (kyllä, sen kuuluu siellä kiehua ja höyrystyä urakalla).

4. Kun leipä on noussut  ja uuni on kuuma, leipä nostetaan leivinpaperinsa päällä kuumentuneen uunipellin päälle ja laitetaan uuniin paistumaan. Leipää paistetaan niin kauan, että se saa kunnolla väriä. Meidän vaatimattomassa kaupungin vuokrakaksiomme uunissa siihen meni noin puoli tuntia. Leivän jäähdyttyä se on heti valmis syötäväksi.

Koska pidän erityisesti auringonkukansiemenistä, ja vielä erityisemmin paahdetuista sellaisista, laitoin kohotusvaiheessa leipien pinnalle hieman auringonkukansiemeniä koristamaan muuten perinteisen näköistä leipää. Nämä antoivat leivälle hieman särmikkäämmän ilmeen, ja pidin myös lahjapussiin karisevia paahtuneita auringonkukasiemeniä varsin viehättävänä yksityiskohtana - itse olisin toki vastaavan lahjan saatuani napostellut ne siemenet sieltä pussin pohjalta parempiin suihin samoin tein.